Skip to main content

Nytt ERP-system? När är det dags att byta?

Jeannette Krogh
18 juni 2018

Arbetsflöden

"Jag har alltid gjort det här eftersom lösningen har tvingat mig att göra det"

Om det är en utbredd mening bland dina användare är det dags att se om ditt ERP-system stöder dina affärsprocesser. Ett modernt och tekniskt uppdaterat ERP-system måste bidra till att skapa mätbart värde för företaget genom att vara flexibelt och anpassat till användarnas arbetsuppgifter.

Teknisk utveckling

"Jag kan inte gå till systemet när jag är på resan eller ut ur huset"

Teknisk utveckling sker vid blixtens hastighet. Användning av smartphones och tabletter har vunnit fart under de senaste åren och att kunna få tillgång till data när du är på farten har blivit en nödvändighet för att kunna göra sitt jobb. XML-tekniken är också något som gör skillnad i det dagliga arbetet. Denna teknik gör det lättare att utbyta data för andra system som webbshops, försäljningsportaler, leverantörer etc.

Rapportering till ledningen

"Jag kan inte skriva ut de rapporter som ledningen behöver mig själv"

ERP-lösningar innehåller en otrolig mängd viktig information som stärker förvaltningen i sina dagliga beslut. Om du måste utforma en särskild rapport för viktiga beslut, är det nödvändigt i många av de äldre ERP-systemen att få hjälp från en extern konsult. Det är både dyrt och besvärligt. Rapportering är därför en vanlig anledning till att ett företag väljer att ändra ERP-lösningen.

Tid och produktivitet

"Mycket extra tid spenderas med systemet. I ett nytt ERP-system kommer vi att kunna öka produktiviteten väsentligt"

Det är svårt att sätta kronor och öron på kostnader för förlorad produktivitet och tid. Om du kombinerar både det hårda (licenser, uppdateringar och underhåll) och de mjuka kostnaderna (tid och produktivitet) kan ett nytt ERP-system visa sig nödvändigt på grund av de ekonomiska och mänskliga fördelarna med ökad produktivitet, tidsbesparingar och större intäkter är så stora att det är vettigt att byta.

Vilket system ska du välja då?

Det finns många system att välja mellan. Och det är svårt att veta i förväg hur ett ERP-system kommer att fungera. Vi rekommenderar att du väljer ett ERP-system från en leverantör som känner till branschen du arbetar med och som har en förståelse för de utmaningar du arbetar med i det dagliga.

Det kommer också att vara en fördel att välja en leverantör som säkerställer att din lösning uppdateras automatiskt i takt med den tekniska utvecklingen. En leverantör som kan leverera ett system på en modern plattform som gör det enklare för dig att rekrytera nya anställda.

JMAs DSM-lösning är uppbyggd på en Microsoft Dynamics NAV-plattform, som uppdateras automatiskt och ligger i framkant av teknisk utveckling.

DSM-systemet är utvecklat i nära samarbete med alla våra kunder. I praktiken betyder det att vi skapar de här funktionerna för alla andra kunder när vi skapar bra idéer för systemet och nya funktioner för en ny specifik kund. Således är ERP-lösningen alltid aktuell i branschen och kostnader för utveckling delas mellan alla våra kunder.

Hur kommer jag igång?

Det är viktigt att processen att välja och implementera ett nytt ERP-system är baserat på ett affärsscenario där bolagets mål och förändringar formuleras. Hur ser företagets vision, mål och strategi ut? Var går företaget och var är vi på 5 år? Vad förväntar styrelsen? Läs mer om hur du kan hantera investeringar i ett nytt ERP-system.

 


Andra Nyheter

10 november 2020

Supporten och personkemin avgörande när Staffans Maskin AB valde affärssystem

Familjeföretaget Staffans Maskin AB startades 1978 av makarna Staffan och Laila Johansson och säljer samt servar maskiner och redskap till branscherna entreprenad, lantbruk samt skog.

29 april 2020

DSM gör att vi kan arbeta snabbare och ändå hamna helt rätt

När Söderberg & Haak ville ha ett enhetligt affärssystem för alla sina dotterbolag, så stod valet mellan två olika leverantörer. De bestämde sig för att satsa på JMA Maskindata AB’s system DSM (Dealer Service Management).

29 mars 2019

Äga, hyra eller dela maskiner med andra - hur framtiden ser ut?

Hur ska jordbrukarna finansiera sina maskiner och driva jordbruket i framtiden? Vill de köpa maskiner tillsammans, hyra maskiner på kort sikt eller föredrar de att äga egna maskiner?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev